top of page
Search
Writer's pictureGraphics KlaketaCY

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΥΓΙ




Το Ζύγι ξεπερνά κάθε προσδοκία! Εάν θέλετε να ζήσετε κάτι ξεχωριστό και μακριά από τις συνηθισμένες διακοπές κι εκδρομές σας, πρέπει επισκεφθείτε το Ζύγι, που βρίσκεται παραλιακά, στα νότια της Κύπρου, 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρνακας. 

Για να σας δελεάσουμε, να σας αναφέρουμε ότι δεν θα βρίσκεστε μακριά από πόλεις, αλλά θα είστε στο ενδιάμεσο, κιόλας, τριών μεγάλων πόλεων του νησιού, και συγκεκριμένα μεταξύ Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Για πιο διευκρινιστικές πληροφορίες, στην περιοχή λειτουργεί και ο πειραματικός σταθμός του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, ενώ εκεί εκβάλλει κι ο Βασιλικός ποταμός, έτσι ώστε το έδαφος να είναι αρκετά εύφορο. Επομένως, θα μπορείτε να απολαμβάνετε αρκετές από τις ωραίες καλλιέργειες του Ζυγίου, όπως λαχανικά, όσπρια, νομευτικά φυτά, λεμονιές και σιτηρά, ενώ θα ευχαριστηθείτε και με τα ωραία φυτά που θα βρείτε και στη φύση, αλλά και στα διάφορα φυτώρια ανθέων που λειτουργούν στην περιοχή.

Αν και αρκετά όμορφο χωριό, παλαιότερα δεν καταγραφόταν, δυστυχώς, στους χάρτες, γιατί αποτελούσε τότε πρόσφατο οικισμό. Κατά την παράδοση, όμως, η περιοχή συνδέεται με την Αγία Ελένη, τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία στη δεύτερη επίσκεψή της στο νησί, αποβιβάστηκε στην περιοχή του Ζυγίου.

Οι κατά διαστήματα απογραφές κατοίκων φανερώνουν την ανάπτυξη που σημειώθηκε, με την πρώτη να γίνεται από τους Βρετανούς το 1881. Δέκα χρόνια αργότερα, ακολούθησε δεύτερη με μόνο 15 κατοίκους, ωστόσο οι μετέπειτα απογραφές έδειχναν κατά διαστήματα αυξομειώσεις κατοίκων. Άξιο αναφοράς, μάλιστα, ότι το 1960 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 171, με 87 από αυτούς Ελληνοκυπρίους και 84 Τουρκοκυπρίους. Δυστυχώς, το τραγικό γεγονός της τουρκικής εισβολής του 1974 έφερε τέλος στη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ πολλοί πρόσφυγες Κύπριοι κατέφυγαν στο χωριό, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές των κατεχομένων, όπως Φλαμούδι, Μηλιά, Αργάκι, Ριζοκάρπασο, Κορμακίτης, Λάπηθο, Αμμόχωστο, Γιαλούσα, Άχνα, Έγκωμη, Ζώδια, Δερύνεια, Λύση και άλλες πολλές, γνωστές και μη. Στην τελευταία, δε, απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν 704.

Όσο για τα χρόνια της Αγγλοκρατίας, τη συγκεκριμένη περίοδο κτίστηκαν και οι περιώνυμες αποθήκες χαρουπιών όπου γινόταν κι εξαγωγή τους από το Ζύγι. Ειδικότερα, δε, για την καλλιέργεια των χαρουπιών στην περιοχή ήταν σημαντική, αφού όλη η παραγωγή των χαρουπιών της Λάρνακας, αλλά και της Λεμεσού συγκεντρωνόταν κι αποθηκευόταν στο Ζύγι, σε μεγάλες πετρόκτιστες αποθήκες. Έπειτα, αλέθονταν στους χαρουπόμυλους και από ’κεί, μέσω της αποβάθρας, φορτώνονταν σε πλοία για εξαγωγή. Οι μεγάλες πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών που είχαν κτιστεί τότε, καθώς και η αποβάθρα για τη φόρτωση στα καράβια υπάρχουν και σήμερα στην κεντρική και στην παραθαλάσσια περιοχή του χωριού. Άλλωστε, τα χαρούπια εκείνη την εποχή αποτελούσαν την κυριότερη πηγή εισοδήματος του αγροτικού κόσμου και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκαν σαν ο «Μαύρος Χρυσός» της Κύπρου. Δυστυχώς, όμως, η ακόλουθη παρακμή του εμπορίου χαρουπιών έφερε και την τότε παρακμή του χωριού. Σήμερα στην κοινότητα λειτουργεί και μία εταιρεία συγκέντρωσης κι επεξεργασίας χαρουπιών, η Συνεργατική Ένωση Διαθέσεως Χαρουπιών Λάρνακας, η οποία εκτός από χαρούπια συγκεντρώνει και προωθεί και τα σιτηρά και τα αμύγδαλα της ευρύτερης περιοχής.

Η μεγάλη ανάπτυξη του χωριού, στο ιστορικό μας ταξίδι, σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια ως παραθαλάσσιος εξοχικός οικισμός. Τόσο ο καθαρός αέρας της θάλασσας, όσο και το όμορφο φυσικό περιβάλλον προσελκύουν αρκετούς τουρίστες, εγχώριους και μη, που αναζητούν μια όμορφη διέξοδο από την πίεση και το άγχος των μεγαλουπόλεων. Γι’ αυτό κι έχουν ανεγερθεί τα πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών, αλλά κι έχουν κατασκευαστεί και πιο άνετοι δρόμοι οδήγησης. Ταυτόχρονα, έχουν επεκταθεί και οι υπηρεσίες του τόπου, αλλά και κατασκευάστηκαν διάφορα έργα υποδομής, με σκοπό να εξυπηρετήσουν και τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και τους επισκέπτες της περιοχής. Έτσι, κατάφερε σήμερα να συγκαταλέγεται στα πλέον γνωστά και φημισμένα ψαροχώρια της Κύπρου, με πολλούς επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ψαράδες να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ψαριού σε ψαροταβέρνες και σε ψαραγορές της κοινότητας.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους βιότοπους της Κύπρου από άποψης αναπαραγωγής διαφόρων ειδών ψαριών, αφού η μορφολογία του βυθού ευνοεί και υποβοηθά την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό της θαλάσσιας ζωής. Έτσι με το ψάρεμα ασχολούνται πολλοί ντόπιοι και ξένοι ψαράδες, με κάθε μέσο κιόλας! Εξάλλου, το εύγεστο ψάρι του Ζυγίου είναι τόσο δημοφιλές, ώστε να κατακλύζεται η κοινότητα από πολλούς επισκέπτες. Η απόλαυση του ωραίου ψαριού στις ψαροταβέρνες είναι ανάμεσα στις βασικές κινήσεις για τους λάτρεις τους ψαριού, όπου μπορείς να βρεις διαφόρων ειδών ψάρια, όπως συναγρίδα, φαγκρί, λυθρίνι, μπαρμπούνι, χταπόδι, σουπιά, φρέσκο καλαμάρι κ.ά.

Οπωσδήποτε πρέπει να πάτε και στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, που κτίστηκε μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974, με τη δημιουργία προσφυγικών οικισμών. Η ολοκλήρωσή της επιτεύχθηκε το 1986 και βρίσκεται στο κέντρο, περίπου, της κοινότητας, με κύριο δωρητή το Χ”Βαρνάβα Τοχνίτη, αλλά και με εισφορές κι εράνους πιστών. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με το μεγάλο πανηγύρι που οργανώνεται κάθε χρόνο στις 11 Ιουνίου, στην εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα.

Η πραγματοποίηση των πολλών έργων υποδομής κι εξωραϊσμού της κοινότητας από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου αναβάθμισαν και την ποιότητα ζωής που προσφέρεται στην κοινότητα. Μερικά έργα που υλοποιήθηκαν για τη μετατροπή Ζυγίου σε μια σύγχρονη κοινότητα είναι το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, τα Νέα Κοινοτικά Κτίρια, το Κοινοτικό Πάρκο Ζυγίου, το εξωκλήσι του Αγίου Ηρακλειδίου, καθώς επίσης και τα διάφορα έργα αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων όλης της κοινότητας, αλλά και των τουριστών κι επισκεπτών. Άξιο αναφοράς αποτελεί ότι στο Κοινοτικό Πάρκο έχει αναγερθεί το 2004 και μνημείο προς τιμή του ήρωα Γεώργιου Κουμπαρή, που έπεσε μαχόμενος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Από μικρός ο ήρωας ξεχώριζε για τον πατριωτισμό του και τα ελληνοχριστιανικά του ιδεώδη και η σφαίρα του Τούρκου ακροβολιστή τού έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το Τουρκικό Λύκειο.

Σημείωση μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης παρουσίασε το Ζύγι και ως παραθαλάσσιος εξοχικός οικισμός κατά τα τελευταία χρόνια, με αρκετό κόσμο να επιλέγει την κοινότητα με τον καθαρό αέρα της θάλασσάς της, συν το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον και την καταγάλανή της θάλασσα για να κτίσει το εξοχικό του σπίτι στην περιοχή. Αν κάποιος αναζητεί ηρεμία και αρμονία, στο Ζύγι θα βρει τη διέξοδό του, ξεφεύγοντας από την πίεση και το άγχος των μεγαλουπόλεων. Απόδειξη αυτού συνιστά η ανέγερση αρκετών εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων από διάφορους οικοδομικούς οργανισμούς, αλλά και ιδιώτες. Με επιτυχία, λοιπόν, έχει κατορθώσει αυτό το αναπτυσσόμενο τουριστικά χωριό να γίνει αρκετά γνωστό και φημισμένο!

Ας μην παραβλέψουμε και τη δράση του Κοινοτικού Συμβούλιου Ζυγίου, μέσω και του Ταμείου Χορηγιών του, το οποίο στηρίζει την Επιτροπή Κοινοτικής Ευημερίας. Στόχο του έχει την κατ’ οίκον φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων της κοινότητας, αλλά και την προσφορά χορηγιών σε όλους τους φοιτητές της κοινότητας. Τα άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του ίδιου του χωριού του. 

Ελάχιστοι, λοιπόν, μπορούν να αρνηθούν ότι το Ζύγι είναι μια μοναδική κοινότητα στην Κύπρο. Με την Klaketacy productions μπορείτε να αναδείξετε κάθε σας δραστηριότητα και κάθε σας έργο, αφού επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@klaketacy.com ή στο +35799408761. Γιατί οπωσδήποτε πρέπει να προβάλλονται όσα αξίζουν προσοχής! 

9 views0 comments

Comments


bottom of page