top of page
Search
Writer's pictureGraphics KlaketaCY

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ




Της Σταύρης Τσαγγαρίδου

Η συνεργασία της Klaketacy Productions και του «Εικόνα Ζωής» ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας προβάλλουν κάτι που δεν μπορείτε να παραβλέψετε. Η πολύχρονη, εθελοντική προσφορά και δράση της διαιτολόγου και διατροφολόγου κυρίας Στέφανης Γρηγορίου στην Γκάνα της Αφρικής αξίζουν επικρότησης και παρουσίασής της. Η Νάταλι Αμάν με την κ. Γρηγορίου σας μεταφέρουν, λοιπόν, χρήσιμες πληροφορίες.

Κριτήρια επιλογής της Γκάνας στην Αφρική ήταν η ανάγκη του κόσμου για βοήθεια, και κυρίως των παιδιών. Συνέβαλε, επίσης, το ότι οι άνθρωποι της ειρηνικής χώρας ήταν φιλικοί, φιλόξενοι κι έτσι μπορούσε να αναπτύξει μαζί τους όμορφες σχέσεις. Η επίσημη γλώσσα τους, δε, ήταν τα Αγγλικά που διευκόλυναν την επικοινωνία τους. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν ενώ ο κόσμος είχε πολλές δυσκολίες στον τρόπο ζωής του, καθώς και περισσότερες ανάγκες, πάντοτε ήταν χαρούμενος, τραγουδούσε και χόρευε. 

Έπειτα, μετά την απόφασή της για το ταξίδι, σαφώς απαιτούντο κάποιες προετοιμασίες. Αρχικά, ήταν ο εμβολιασμός κι η χορηγία φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες στη χώρα, όπως η μαλάρια, η διευθέτηση των πτήσεων, ο εφοδιασμός της με χρήσιμα προϊόντα για το περιβάλλον της χώρας, όπως αντικουνουπικά, αντηλιακά κ.ά. Το βασικό, δε, ήταν η ρύθμιση του δύσκολου θέματος της βίζας, μέσω εξωτερικού, εφόσον στην Κύπρο δεν υπάρχει προξενείο της Γκάνας. Ωστόσο, δεν την αποθάρρυναν, εφόσον οι διαδικασίες είναι δυνατές.

Η δύσκολη, στην αρχή, προσαρμογή της και το αίσθημα του αγνώστου δεν τη φόβισαν κι ούτε ανέμενε κάτι ξεχωριστό, αλλά αντίθετα της δημιούργησαν και της δημιουργούν κάθε φορά έκπληξη. Κάτι ευχάριστο για την ίδια! 

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, όπως μας περιέγραψε, τη ζωή μιας οικογένειας στην Γκάνα μια μέρα, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, με 3 έως 5 παιδιά συνήθως. Όλοι έχουν τις δικές τους ευθύνες και κανένας δεν εξαιρείται. Για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζουμε τα εξής: Τα παιδιά έως 20 ετών πρέπει να βρίσκουν ολημερίς νερό, πριν και μετά το σχολείο. Επιπλέον, να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο τρεις φορές τη μέρα, κουβαλώντας κι έναν κουβά στο κεφάλι για τις βασικές τους ανάγκες. Σημειώστε ότι κατά την περίοδο των βροχών, εφόσον αυτές χωρίζονται στις δύο βασικές, αυτές της ξηρασίας και των βροχών, είναι πιο εύκολο να βρίσκουν λιμνάζοντα νερά, αλλά όχι πόσιμο νερό… Δυστυχώς, κατά την ξηρασία με τον καυτό ήλιο, δεν βρίσκουν ούτε αρκετό νερό ούτε καθαρό! Για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζουμε ένα περιστατικό με λιμνάζοντα νερά που έζησε σ’ ένα απομονωμένο χωριό. Ετοιμαστείτε κι ακούστε! Μέσα από αυτά τα νερά περνούσαν μοτοσυκλέτες, ζώα, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να πίνουν από τα λερωμένα νερά άνθρωποι, να μαγειρεύουν, αλλά να πλένουν και τα ρούχα τους. Σοκαριστικό! Μάλιστα υπάρχουν κι αποδεικτικές φωτογραφίες… Αυτό, σίγουρα, έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα που έχουν οι άνθρωποι να πίνουν καθαρό νερό. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπων… 

Ως εκ τούτου, όλη η ομάδα ένιωσε την ανάγκη προώθησης αλλαγών, για βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών να ζήσουν πιο ανθρώπινα. Αρχικά, προέβησαν σε ανακαινίσεις και κτίσιμο σχολείων, έπειτα σε πραγματοποίηση διαφόρων γεωτρήσεων και βρυσών σε μερικά χωριά, αλλά κι επιδιορθώσεις χαλασμένων γεωτρήσεων. Επίσης, πρότειναν τη συνεργασία σχολείων Γκάνας, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ μετέβησαν και σε βασικά βήματα βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, όπως οι επιδιορθώσεις θρανίων, το ράψιμο στολών, η τοποθέτηση πορτών, ερμαριών για το βασικό σχολικό εξοπλισμό, καθώς και στην ανέγερση ολόκληρου σχολείου. Παράλληλα, έκτισαν παιδικές χαρές και γενικά χώρους όπου ο κόσμος θα περνούσε ευχάριστα το χρόνο του, ενώ συνάμα θα διευκόλυναν τη ζωή του. Τα βασικότερα, όμως, βήματα δράσης της ομάδας ήταν το νερό και η εκπαίδευση. 

Σημαδιακές ήταν και οι εμπειρίες της κ. Γρηγορίου, άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες, με περισσότερες από αυτές όμορφες. Η ολοκλήρωση ενός project της μετά από σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη, αλλά και κόπο ή εμπόδια, ήταν μια από τις ευχάριστες, όπως και η αναγνώριση κι η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων για την προσφορά της. Κάποια άλλη καθοριστική όμορφη στιγμή ήταν η δράση μιας δασκάλας σ’ ένα απομονωμένο χωριό, όπου μάζευε μόνη της τα παιδιά και τα δίδασκε, εφόσον δεν είχαν σχολείο, ωστόσο η αγάπη της για τα παιδιά την ωθούσε να το κάνει καθημερινά, έστω κι αν δεν είχε σπουδάσει. Όσον αφορά τις δυσάρεστες στιγμές ήταν διάφορες, όπως τα οικονομικά προβλήματα, η ασθένεια της ίδιας με σαλμονέλα και πυρετό σε 40-41, αλλά και το σπάσιμο μιας γεώτρησης που είχαν κτίσει με μια ομάδα ανθρώπων, αν και είχαν προγραμματίσει τα εγκαίνια. Μια στιγμή, δηλαδή, στενάχωρη, όχι μόνο για την ίδια, καθώς και για όλο το χωριό. Δυστυχώς, έπειτα, έπρεπε να ξαναχτίσουν τη βρύση. Πολλά τα εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσει κάποιος, αλλά τα συναισθήματα όταν τα ξεπεράσει, είναι ακόμα ομορφότερα κι αξίζουν τον κόπο.

Τα συναισθήματα και οι σκέψεις της κ. Γρηγορίου για την Γκάνα είναι ενδεικτικά για τα διδάγματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε στον τρόπο ζωής μας. Χαρακτηριστικά είναι η ευγνωμοσύνη που πρέπει να δείχνουμε, η ευχάριστη διάθεση του κόσμου όλων των ηλικιών, αλλά κι επιπλέον ο σεβασμός της φύσης και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα. Εκτός από αυτές, είναι κι η αγνότητα των ανθρώπων και η δημιουργία πραγματικών κι ανθρώπινων σχέσεων. Δηλαδή σημαντικά συναισθήματα που σπάνια τα νιώθουμε πλέον, αλλά είναι ουσιαστικά κι αληθινά. 

Συστήνονται κιόλας, από την ίδια, κάποιες προτάσεις για δράση από διάφορους παράγοντες για επαναφορά της αγνότητας και στις δικές μας ζωές. Στην πρώτη γραμμή τα σχολεία, ώστε οι νέοι να έχουν επαφή με ανθρώπους-πρότυπα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Να δίνονται διαλέξεις σε σχολεία, αλλά και σε ομίλους για ενημέρωση, όπως και να γίνονται εκθέσεις φωτογραφιών με όμορφες στιγμές από τέτοιες χώρες. Οι συγκεκριμένοι τρόποι δραστηριοποίησης, ατομικής και συλλογικής, ως σχολικές κοινότητες, ως κοινοτικές κ.ά., ενισχύονται όταν γίνονται για καλό σκοπό, με κύριους υποστηρικτές μεγάλους ανθρώπους, πόσο μάλλον παιδιά. 

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της, δε, με ιδιαίτερη εξάλλου σημασία, είναι η δημιουργία σχολείου, γι’ αυτό και προσπαθεί να βρει σπόνσορες προς την υλοποίησή του. Επίσης, θέλει να συνεχίσει τη δράση της και τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία ομάδας ατόμων με το ίδιο πάθος, ώστε να πετύχουν περισσότερα πράγματα, αλλά και να προβάλει την ανάγκη για προσφορά και την ενσωμάτωση του εθελοντισμού στις ζωές όλων. Ο εθελοντισμός αποτελεί δρόμο προς την αγνότητα, την ουσία και τα όμορφα συναισθήματα στις ζωές μας. Με τον εθελοντισμό δεν προσφέρεις μόνο, αλλά και κερδίζεις. Ας ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο.

Απολαύστε τη συνέντευξη στο YouTube της Εικόνας Ζωής και επωφεληθείτε κι εσείς από τη δράση της. Αν χρειάζεστε στήριξη και βοήθεια στους αγώνες σας για προβολή τους, καλέστε την Klaketacy Productions. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας μέσω του info@klaketacy.com ή στο +35799408761 για να πετύχουμε και να προσφέρουμε μαζί! 

4 views0 comments

Comments


bottom of page