Ως προσκεκλημένος στο φακό της Klaketacy Productions και στο YouTube Channel του «Εικόνα Ζωής» παρουσιάζεται o εκπαιδευτικός σχολικός ψυχολόγος κύριος Ανδρέας Δημητρίου, του οποίου οι στόχοι και τα οράματα συνάδουν με τον όμιλο και φυσικά τη δική μας εταιρεία.
Αρχικά, προβάλλεται ο σχολικός ψυχολόγος ως μια ειδικότητα, με αποστολή την προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της ψυχικής υγείας όλων των εμπλεκομένων φορέων του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά πάνω απ’ όλα η διασφάλιση της σχολικής επιτυχίας στο σχολικό χώρο. Στόχος του ειδικού είναι η αξιολόγηση, διάγνωση κι αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που άπτονται του σχολικού συστήματος, κυρίως όμως η πρόληψή τους.
Έπειτα, αναφέρονται οι στόχοι του σχολικού ψυχολόγου, κάθε εκπαιδευτικού και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Κυριότερος στόχος του ψυχολόγου είναι η ευτυχία του παιδιού, η διασφάλιση του συναισθήματος ασφάλειας, η προαγωγή της υγείας κι αυτοεκτίμησής του, καθώς και η εξασφάλιση της αίσθησης υπερηφάνειας, αλλά, κατά κύριο λόγο, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών μάθησης κι ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε παιδιού.
Επιπλέον, τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των γονιών, εφόσον αυτοί κτίζουν και την προσωπικότητα των παιδιών.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι διαστάσεις των φαινομένων είναι εντονότερες και πιο ανησυχητικές, όπως του σχολικού εκφοβισμού και της σχολική θυματοποίησης. Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 22%-23%, ενώ πριν από 10 χρόνια ήταν περίπου 15%-17%. Σαφέστερα, υπάρχουν τα εξής τέσσερα προφίλ παιδιών: οι «θύτες», τα «θύματα», οι «θύτες και τα θύματα» ταυτόχρονα, αλλά και οι «θεατές», με τα παιδιά-θεατές να έχουν το κλειδί.
Επιπλέον, με την έξαρση της πανδημίας και την αύξηση των συναισθηματικών προβλημάτων των παιδιών, παρατηρούνται παιδιά με υπερβολικές και παράλογες φοβίες για τον εαυτό τους ή το σχολείο, τους φίλους τους, το μέλλον τους ή ακόμα για τη ζωή και το θάνατο. Πέραν αυτών παρατηρούνται και συμπεριφορικές δυσκολίες, όπως εξάρσεις θυμού, δυσθυμία, υπερευαισθησία, εναντίωση κι αντίδραση.
Απαραίτητος, λοιπόν, είναι ο καθοδηγητικός ρόλος των ειδικών ψυχολόγων, των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, εφόσον τα παιδιά χρειάζονται απλά ένα «αυτί» να τα ακούσει.
Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητη η έξοδος των παιδιών από την τάξη, ώστε μέσω της σωματοποιημένης και βιωματικής μάθησης να αποδέχονται τις αλλαγές στη ζωή τους. Επιπλέον, είναι σωστή η ένταξη στα σχολικά προγράμματα μαθημάτων σχετικών με ποικιλομορφία, διαφορετικότητα, καθώς επίσης και με επίλυση των διαφόρων συγκρούσεων. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχει μόνο το 45λεπτο μάθημα τη βδομάδα της Αγωγής Υγείας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει επικοινωνία εκπαιδευτικών κι εκπαιδευομένων ούτε και πραγματοποιούνται οι «ώρες κοινωνίας της τάξης», όπως ονομάζονται.
Όσον αφορά το ρόλο του γονέα στο σχολείο αποτελεί μια λεπτή γραμμή, αφού οι γονείς πρέπει να είναι συνεργάτες των παιδιών και υποστηρικτές τους, αλλά αφήνουν τα παιδιά να λύνουν τα προβλήματα μόνα τους.
Αναλυτικότερα για το θέμα, μπορείτε να απολαύσετε τη συνέντευξη στο YouTube της Εικόνας ζωής. Αν είστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιθυμεί τη στήριξη και βοήθεια της Klaketacy Productions, τότε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του info@klaketacy.com ή στο +35799408761.
Youtube Video : https://www.youtube.com/watch?v=pQBZcLerywk
Commentaires